DOGGY STYLE FUTURE. Een nieuwe verbintenis met de natuur, dat is wat mensen nodig hebben en dat is waar wij de komende jaren meer dan ooit naar zullen verlangen”, zo luidde de inspirerende conclusie van Ellentine van Elderen die een trendlezing hield over de toekomst van stadsparken bij het event Picturing the Future. De back to nature trend houdt ons al een tijdje bezig en is zichtbaar aan onze hernieuwde kamerplantenmanie en buitenkeuken obsessie. Albert Hein activeert boodschappers met komkommerzaad en iedere braakliggende postzegel wordt bezet door activistische courgettekwekers.

We willen weer in verbinding staan met moeder aarde, met onze poten in de klei, leven met het ritme van de natuur, eten van de volle grond en op zoek naar de oermens in onszelf. Die aardbol die binnen een eeuw door de moderne mens ecologisch naar de filistijnen is geholpen, staat volop in de spotlights.

En, waar flora is, is fauna. Niet alleen staan kledingstukken vol geprint met prachtige droogboeketten en grafische varens, ook het complete dierenrijk is trending topic. Jaguars op sweaters, olifanten op maillots en schapenvachten in diezelfde buitenkeuken. Dierenliefde heeft ons bevangen zo zien we in de wereld om ons heen:

Dieren op de werkvloer

Google stimuleert haar medewerkers al geruime tijd om hun hond mee naar de werkplek te nemen: een labrador retriever zou namelijk het stresslevel van een complete business unit kunnen halveren. Arianna Huffington, mediamagnaat en voorloper in de mindfullness beweging schrijft in haar boek Thrive uitgebreid over dat heilzame effect van dier op mens.

Diervriendelijke Retail

Onlangs werd er in Amsterdam het kattencafe geopend, en een Ikea in Duitsland verwelkomt honden op voorverwarmde grasmatten met een bakje gezuiverd water.

Upgrade in Huisdier producten

Vorige week publiceerde het Parool een drie pagina tellend artikel over de komst van biologische diervoeding. “Als ik geen kiloknaller op mijn bord wens, dan wil ik dat mijn cavia ook duurzaam en verantwoord knaagt”. Laat je hond een uitgebreid online assessment doen bij Dognition om te beoordelen of het competentie profiel van je harige viervoeter wel in balans is. Let op de eerste internationaal uitgezonden catwalk met dogfashion komt eraan en de eerste traplift voor honden is al een feit.

Animal Entertainment

De VPRO is onlangs gestart met het tweede deel van de realitysoap Poesjes, waarbij verborgen camera’s de wandel van een stel kittens in een poppenhuis volgt. Bootcamps worden nu aangeboden inclusief een intensieve workout voor de sportieve viervoeter.

Het hebben van een huisdier wordt een onmisbaar onderdeel van een urban lifestyle, back to the nature in de stad met een biologisch gevoederd konijn en een afgetrainde en tevens hoogbegaafde poedel.
Doggy Style Future

Een prangend issue in diezelfde stad is eenzaamheid. De groei van eenpersoonshuishoudens en het anonieme karakter van de stad maakt dat we op zoek zijn naar sociale verbinding.

MAAR WIE ZEGT DAT DIE LIEFDE EN VERBINDING BEPERKT ZOU MOETEN ZIJN TOT ANDERE MENSEN?

Wanneer we onze bejaarden sans gêne laten verzorgen door aangeklede robots, dan is het zo gek nog niet dat we de strijd tegen eenzaamheid meer en meer beslechten met dierenvrienden. In die lijn kunnen we dus een scala aan nieuwe producten en concepten verwachten.

Het zal je niet ontgaan zijn dat het afgelopen week Werelddierendag was. Een dag waarop alle asiels in Nederland opriepen om niet onbezonnen aan een huisdier te beginnen, omdat opvangcentra voor gedumpte fretjes en verlaten konijnen uit hun voegen barsten. En dat is de downside van een consumententrend: die kamerplant kan volgend jaar gewoon weer met het grofvuil mee en die tijgerprint pants belanden per ongeluk in een te hete droger. Maar Pluto en Fifi moeten naar het asiel. Om dergelijk dierenleed te voorkomen is het dus wachten op de eerste uitleencentrale van gedomesticeerde reptielen en online dog-sharing initiatieven. Maar als je het niet erg vind, dan houd ik mijn lieve labrador pup voor mezelf. Ik ben heel old school toch meer van de monogame dierenliefde.