Trendwortels: terug om te groeien… De missie van Holistik klonk mij vanaf het begin als muziek in de oren. A guide to a greater you. Is dat niet wat we allemaal zo goed en zo kwaad als het gaat voor elkaar proberen te boksen? Iedere dag een stapje zetten om uiteindelijk zo ‘heel’ en ‘compleet’ mogelijk te worden. Omdat ik juist ook ‘heel’ wil zijn in mijn werk als trendwatcher, ben ik er dan ook niet vies van om mijn persoonlijk leven te betrekken in de dingen die ik zie, voel en onderzoek. Dat levert soms gefronste wenkbrauwen op, maar what the heck, dat is wie ik ben. En bovendien: ik geloof heilig in de fameuze kwetsbaarheid van Brene Brown, dus combineer ik mijn intieme belevenissen maar wat graag met de trends van morgen.

De afgelopen maanden ben ik bevangen door de het fenomeen “Wortelverlangen”; de brede maatschappelijk wens om terug te grijpen naar de oorsprong. Een maatschappelijk trend die heel veel, kleine andere trends voedt. Een trend die wel heel dicht bij mij komt:

DE ACHTBAAN VAN SPOORLOOS  Ik heb namelijk in een ongelofelijke achtbaan gezeten, want met behulp van het TV-programma Spoorloos vond ik  een maand geleden mijn biologische vader Jacques.  Het was heftig, intens en gruwelijk emotioneel, maar een verhaal met een happy end. We hebben elkaar na 42 jaar gevonden en zijn daar allebei heel blij mee. Ik heb naar aanleding van dit hele traject vanzelfsprekend met heel veel mensen gepraat over het belang van ‘roots’, van je oorsprong kennen, weten waar je vandaan komt. Voor mij was deze zoektocht een hele grote stap richting “a greater me”. Gek genoeg raakt dat ‘wortelverlangen’ niet alleen mij maar ook onze toekomst in het algemeen.

ONTWORTELDE WERELDBURGERS  Meer en meer mensen wonen niet meer waar ze geboren zijn. Niet in hun geboortestad, land of zelfs werelddeel. Als  21st century global citizens is de hele wereld ons thuis, we hangen niet aan ons lokale eten, maar genieten van de wereldkeuken. We vieren Sinterklaas, Holy, en het Japanse bloesemfeest in een moeite door.  Een hele kleine greep uit een reeks ontwikkelingen die duiden op een vorm van ontwortelen.

NEOO RADIX Als reactie hierop zie je daarom als trend dat mensen op zoek zijn naar manieren waarop ze op nieuw kunnen wortelen, neo radix. De ontwikkelingen in de gentechnologie maken dat meer en meer mensen hun DNA via laagdrempelige websites als 23andme laten  analyseren op erfelijke aandoeningen en irritante genetische karaktereigenschappen. Zo raken ook steeds meer jongeren  van alle nationaliteiten bevangen door Winti, een van oorsprong Surinaams ritueel waarbij voorouders een belangrijkere rol krijgen toebedeeld in het leven nu. Of we ons geworteld voelen hangt ook sterk samen met herinneringen aan onze jeugd. Ik heb zelf een klein rijtje met prachtige  fotoalbums, het tastbare bewijs van mijn jeugd. Mijn kinderen krijgen waarschijnlijk een harde schijf met daarop honderduizenden foto’s van hun kindertijd. Zij zullen zoeken naar manieren om daar lijn in te vinden om hun jeugd als het ware te cureren, een bedrijf als Milestonecards speelt daar prachtig op in. Door dat groeiende wortelverlangen zullen we onze kleding minder snel afdanken  en op zoek gaan  naar bijvoorbeeld jassen die we gedurende een hele lange periode kunnen dragen, die ons geborgenheid en oorsprong geven. Het nieuwe wortelverlangen maakt ook dat we onszelf massaal in de modder storten, in baden en bij de Mudmasters. Back to your roots is back to nature, kamperen in boomhutten en lekker fikkie stoken..

ONZICHTBAAR GROEIEN Ik ben heel benieuwd, hoe jij dat doet, hoe blijf jij verbonden met je wortels, waaruit  je kan groeien naar een ‘greater you’. Om naar de natuur te kijken, (bio-mimmicry is ook een trend) soms lijkt het of de groei van planten stilstaat, maar ondergronds gebeurt er dan juist heel veel. In een wereld waarin we nog zoeken naar nieuwe vormen en nieuwe groei, vind ik dat een geweldige gedachte. We bouwen op een nieuwe meer flexibele  manier aan onze wortels, het resultaat is misschien niet altijd aan de oppervlakte zichtbaar, maar zorgt er wel voor dat we niet meer bij iedere windvlaag omvallen. Wortelverlangen een duurzame een verdiepende trend dus, die ik in ieder geval omarm.